HTML

Közautózzunk!

Elérkezett az idő, hogy Budapesten (és az ország több városában) is elinduljon a közautózás. A közautó (vagy car sharing) már 16 európai országban jól működő közlekedési mód. Ennek a blognak a szerzője egy független, fenntartható közlekedéssel foglalkozó szakember. After being a successful and innovative mobility solution in all around Europe it is time to consider car sharing (and other means of shared mobility) a serious option in Hungary as well. This blog written by an independent mobility expert who aims to deliver up-to-date information on car sharing to the Hungarian audience. Kapcsolat/Contact: cs.mezei78@gmail.com 78[kukac/at]gmail.com t: +36 (20) 3625387

Friss topikok

Címkék

autómegosztás (1) autómosás (1) autózás (1) Auto Mobile (1) Avalon (8) avalon (4) Avalon Caresharing (1) Balázs Mór terv (1) BCG (1) BeeRides (1) bikesharing (1) BKK (6) BME (1) BMT (3) BMW (1) BuBi (3) Budapest (5) business carsharing (1) Car2Go (3) Car2Go Budapesten (1) Car2Go Hungary (1) Car2Go Magyarországon (1) caresharing (2) carpooling (1) CarSharing (4) carsharing (11) car sharing (17) CleenUp (1) cleenup.hu (1) creativeminds (1) Daimler (1) direkt közforgalmi autózás (1) DriveNow (2) Driwe now (1) e (1) Ebi (1) elektro-mobilitás (1) Európai Bizottság (1) Flightcar (1) Fortum (1) Getaround (1) GreenGo (4) Hebi (1) infopark (1) innoworld (1) Introblog (1) ITS (1) JÁT (1) Jedlik Ányos Terv (1) JoeCar (1) K+F (1) Kandi Technologies Group (1) Karotta (1) Kerekasztal (1) kína (1) kossuth rádió (1) közautó (26) közautózás (3) közautó kezdőknek (1) közbringa (2) közforgalmi (1) közlekedés (1) közlekedési viselkedés (1) közösségi autó (2) közösségi autóbérlő rendszer (1) közösségi utazás (1) kutatás (1) Lyft (1) megosztott autó (1) mercedes (1) modal split (1) MOL Limo (8) Nemzeti Közlekedési Napok (1) opel (1) országjelentés (1) Oszkár (1) Oszkár telekocsi (1) P2P (1) P2P car sharing (2) person-to-person carsharing (1) Publicare (1) Robert Bosch Kft. (1) SEiSMiC (1) Shared Mobility (1) shared mobility (1) share now (1) Sharingcar (1) sharingcar.hu (1) Sidecar (1) Stadtflitzer (1) tanulmány (1) Tapazz (1) telekocsi (2) uber (1) Uber (1) utazási szokások (1) vállalati carsharing (1) Vulog (1) weshare (1) we share (1) worldstreets (1) wundercar (1) Címkefelhő

2014.09.18. 15:31 Mezei Csaba

Bővülő mobilitás-paletta Budapesten - új közösségi autófelvevő pontok nyíltak

Örömmel értesültem, hogy az Avalon CarSharing – Közösségi autó szolgáltatása az egy éves születésnapja alkalmából Budapesten újabb négy állomással bővült.

IMG_4788.JPG

A bejelentés miatt tartott sajtóreggelin meglepően sok országos média képviselője jelent meg. Az esemény népszerűségét a profi marketing-munkán kívül a BuBi indulása körüli felhajtás is okozhatta, tekintve, hogy a közbringa és a közautó lényegében nagyon hasonlítanak, egymást kiegészítik és erősítik.

A mellékelt sajtóközlemény a következőket írja: „Válaszul a megnövekedett felhasználói igényekre Budapest VI. és VII. kerületében két-két állomással bővíti autópont-hálózatát Magyarország piacvezető közösségi autózást szolgáltató vállalata, az Avalon CarSharing. A közösségi autózás lehetőségét hazánkban meghonosító cég azért döntött újabb belvárosi parkolóhelyek kialakítása mellett, mert – hasonlóan a nyugat-európai nagyvárosok lakosságáéhoz – leginkább az itt élők számára jár előnyökkel a CarSharing rendszer használata a saját tulajdonú autóval szemben.”

Az újonnan nyílt állomások a 6. Kerületben az Opera parkolóban (Zichy Jenő u. 9.), és a Weiner Leó u. 16. Szám alatt, a 7. Kerületben pedig a Holló parkolóban (Holló u. 6.) és az parkolóban (Akácfa u. 12–14.) találhatók meg, mind zárt helyen parkolóházakban.

Avalon_2.jpg

A sajtótájékoztatón megjelent a BKK két képviselője is, amely nagyon pozitív üzenet, azt mutatja, hogy Budapest közösségi közlekedésének szolgáltatója is komoly mobilitási lehetőségnek tekinti a közösségi autózást.

Az Avalon a közösségi szolgáltatása mellett a céges CarSharinget is folyamatosan fejleszti. A cég ügyvezető igazgatója Sződi János szerint az európai trendekkel ellentétben nálunk a cégek mutattak nagyobb érdeklődést (azok közül is inkább a nagyméretű multicégek), miközben a magán felhasználók kivártak, és a szolgáltatás elindulása után csak egy évvel kezdtek el komolyabban érdeklődni a szolgáltatás iránt – olyannyira, hogy további állomások megnyitása vált lehetővé.

A céges CarSharingnek egyébként érdemes egy külön posztot is szánni, de azért azt el lehet mondani róla, hogy a szolgáltatás leginkább a kulcsos autóval is rendelkező autóflották hatékonyabb és olcsóbb felhasználását teszi lehetővé.

“A vállalati CarSharing népszerűségének oka, hogy az operatív lízinghez képest rugalmasabb, könnyebben felmondható konstrukcióban lehet autóhoz jutni.

Jobban lefedi a felhasználási csúcsokat, és német tapasztalatok szerint egy 10 járműves flottát már 5-6 autóval ki lehet váltani CarSharing rendszerben. Ezenkívül lényegesen egyszerűbbé válik az adminisztráció azzal, hogy minden lehetséges felhasználó kártyát kap, illetve az autókat igény szerint vagy a nyilvános állomásokon, vagy pedig a felhasználó saját telephelyén lehet felvenni.

További érdekesség, hogy a magyar céges felhasználók jóval hosszabb időre foglalnak, és hosszabb utakat tesznek meg, mint például német kollégáik: a hazai átlag (6 óra 47 perc, illetve 83,7 kilométer) mintegy 50%-kal magasabb a németnél mind az időtartam, mind pedig a megtett út hosszát illetően. A céges felhasználók átlagos útja nettó 8871 forintba került az Avalon adatai szerint.”

IMG_4795.JPG

Bár a Bubi kártyámmal még nem tudok közautót foglalni, de remélhetőleg egy nap még több, magas szintű, integrált szolgáltatás közül válogathatnak majd a városlakók mobilitási igényeik kielégítésük érdekében.

Az első magyarországi carsharing szolgáltatónak pedig további sikereket kívánok abban, hogy a közautózás elterjedjen, valós alternatívát nyújtson a saját autóhasználattal szemben, valamint a városokban egyre magasabb szintű, és színesebb közlekedési szolgáltatási palettáról válogathassanak az utazók.

Szólj hozzá!

Címkék: avalon BKK közautó BuBi CarSharing közösségi autó vállalati carsharing


A bejegyzés trackback címe:

https://kozautozzunk.blog.hu/api/trackback/id/tr816709011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása